< Back to Projects

Fort Bragg

The WT Barracks Complex provides a new home for the Warrior Transition Battalion at Fort Bragg. This complex serves as living quarters and workspace for wounded soldiers returning from war that are in need of rehabilitation. The complex contains Barracks, Company Headquarters, Brigade Headquarters, Dining Facility, Soldier Support Facility, and a Parking Structure. This campus is located in the center of Fort Bragg, next to the Womack Army Medical Center. The complex is completely ADA accessible and allows soldiers close proximity to rehabilitation and medical help. CDFL is responsible for design of the Site, Barracks, and Parking Structure for the complex.

The guiding design principle was to seamlessly incorporate the WT Complex in the architecture of the Old Post. Special consideration was given to the choice of interior finishes in order to create a tranquil environment that uses therapeutic textures and colors. The facility includes rehabilitation areas, basketball courts, and a Healing Garden for outdoor relaxation and meditation. The floor and site plans are arranged to encourage individuals to engage with each other as part of the healing process.

The 325-car parking deck is the first at Fort Bragg. Because of its proximity to the hospital’s helicopter landing pad, special provisions for were made – including a precast concrete structure. The lower level of the parking structure is located below ground. During construction of the retaining wall, ground water and extremely hard soil conditions were encountered, making construction and excavation challenging. The barracks’ and complex’s systems have been designed to minimize energy use and maintenance, including compact fluorescent lighting, water source heat pump, and high-efficiency boilers.

Joint Venture with B.L. Harbert International

+ is a dynamic team working together

geneGene Crager, Project Architect
david-burnetDavid Burnet, Architect/LEED
jesseJesse Browning, Electrical Engineer
Clark_WellsClark Wells, Landscape Architect

Healing Garden Spotlight

Throughout history, gardens have been used to aid in the healing process.

The gardens use a variety of form, texture, seasonal interest, and color to provide sensory stimulation to help heal the mind, body, and spirit.

A wheelchair rehabilitation area was provided to add an advanced and intermediate element to the process of learning to control a wheelchair.

Wide range of plant types that provide soothing colors and smells.

Shaded pergola areas were created near the cascading fountain to provide calming sounds throughout the area

Deciduous plants were strategically placed to provide shade during summer, and allow the sun to penetrate during the winter.

By the numbers

260

number of soldiers housed in the Barracks

4

number of stories in the Barracks

14

number of site acres

325

number of parking spots in the Parking Garage